pondělí 20. ledna 2014

Češi mluví finsky a ani o tom neví!

Za těch pár měsíců studia finštiny jsem narazila na zajímavou věc. Některá česká slova jsou zároveň i slovy finskými. Je až s podivem, kolik stejných slov s různým významem v obou jazycích najdeme. Věděli jste, že finštinu vlastně používáte denně?

Matka. Naše nejdražší příbuzná, která nás vychovala a ochránila před zlým světem. Co ale když slovo matka vyslovíte ve Finsku? Asi vás ani nenapadne, že na dalekém severu znamená "cesta".

Piha. Máme ji na obličeji. Ale je to i něco, co s naším tělem vůbec nesouvisí. Finsky piha znamená "dvůr".

Kolo. Na kole byste tedy ve Finsku určitě nemohli jet. Alespoň tedy ne s použitím slova "kolo", jelikož jeho význam je úplně jiný - "díra".

Kakat. Význam tohoto slova se dokonce podobá i tomu finskému. I když ne úplně zcela přesně. Kakat není ve finštině slovesem, nýbrž podstatným jménem a to ještě v množném čísle. A co to tedy znamená? "Hovínka". Pro zajímavost: "hovínko" se řekne "kakka".

Panna. Použijete-li v zemi tisíce jezer toto slovo, nezmínili jste pannu, ani znamení zvěrokruhu, ale sloveso "položit".

Hana. Opravdu bych se nechtěla jmenovat Hana a představovat se ve Finsku. Věta "Jmenuji se Hana" neboli "Jmenuji se vodovodní kohoutek" musí Finům připadat ... no rozhodně velmi zvláštní.

A takhle se dá jistě pokračovat, až bychom vytvořili docela dlouhý seznam. Až na nějaké slovo zase narazím, přidám ho sem. Uvidíme, třeba za pár let ten seznam opravdu naroste ;)

Tšekkiläiset puhuvat suomea! Češi mluví finsky!

2 komentáře:

  1. Tyjo, finština musí být zajímavá! Já jsem se docela seznámila zase s italštinou a když se u nich řekne "skupina" znamená to prostitutka :-D tím jsme se tam hodně bavili. A s tím kakat to má podobně i francoužština, tohle slovo nás prostě všechny nějak spojuje :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to krásný jazyk :)
      Wow, to je zajímavý ;) Vůbec to nezní italsky :D
      To mi vůbec nedošlo, že je to i ve francouzštině, asi proto, že se to píše trochu jinak, než čte ;)

      Vymazat